O manifestacijama

Logo 500     Ustanova objedinjuje čitav niz kulturnih djelatnosti i manifestacija te sudjeluje u obilježavanju svih važnijih datuma u mjestu.
     U skladu s bogatom kulturnom baštinom, u Blatu se već dugi niz godina ljeti organizira manifestacija Blatsko ljeto koje traje od blagdana Gospe od Karmena (16. srpnja) do Vele Gospe (15. kolovoza). Program donosi različita događanja, koncerte ozbiljne i zabavne glazbe, promocije knjiga i nosača zvuka, izložbe, lutkarske predstave, Festival klapa Dubrovačko – neretvanske županije, večeri folklora, izložbe, zabavne večeri po blatskim uvalama i sl.

Događanja u sklopu manifestacije Blatsko ljeto, ali i Božićno – novogodišnji program, FDK Omiš – Večer popularnih skladbi, Blato te Tjedan Blata koordinira Ustanova. Osim toga, surađuje sa različitim udrugama koje djeluju na području Općine Blato, a realiziraju i različite programe u vlastitoj produkciji.

Više o samim manifestacijama:

Tjedan Blata

Uoči Dana općine Blato i blagdana svete Vincence (28. travnja) , nebeske zaštitnice Blata, upriličuje se Tjedan Blata, program u čijoj realizaciji sudjeluju mnoge udruge i ustanove koje djeluju na području Općine Blato. Program je raznolik i donosi različite programe sa mnoštvo sudionika.

Svi posjetitelji ove kulturne manifestacije mogu prisustvovati koncertima, izložbama,dječjim predstavama, promocijama knjiga, predavanjima i sl.

Središnji dio same manifestacije je 27. I 28. travnja, uoči dana svete Vincence i na sam dan svete Vincence kada je ujedno i Dan Općine Blato. Svaku godinu 27. travnja je otvaranje proslave blagdana Svete Vincence i na taj dan se održava svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Blato kada se dodjeluju općinska priznanja.

Posebno svečana atmosfera u mjestu je na sam blagdan, 28. travnja kada svi naši posjetitelji imaju priliku posjetiti i sudjelovati u različitim kulturnim i vjerskim manifestacijama. Na taj dan V.U. Kumpanjija ima svoj glavni javni nastup kada se izvodi Kumpanjija i Tanac, a svi Blaćani i njihovi gosti mogu sudjelovati u procesiji kroz mjesto i svetoj misi.

FDK OMIŠ – večer popularnih skladbi Blato

            Tokom dugog niza godina klapsko pjevanje poistovjećivalo se sa Omišom, tj. Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Tokom godina FDK Omiš je pružio i drugim mjestima da sudjeluju i budu dio te u svim pogledima jedinstvene manifestacije, festivala Dalmatinskih klapa Omiš.

2004. godine zavidno priznanje dodjelilo je Blatu Vijeće Omiškog festivala kada je odlučilo da se finalna večer novih skladbi Omiškog festivala premjesti u Blato i tako Blaćanima, ali i svima onima zainteresiranima pruži mogućnost doživljaja jedinstvenog klapskog iskustva. Tako je 2005. godine festivalsko rukovodstvo po prvi puta dislociralo jednu od svojih sadržajno najatraktivnijih večeri, večer novih skladbi u Blato. Sve do 2009. godine u Blatu se održavala Večer novih skladbi kada se donosi odluka da se u Blatu održava Večer popularnih skladbi Omiškog festivala. Sve od 2009. godine pa do danas Blato je domaćin navedene večeri.

Uzimajući u obzir bogato kulturno nasljeđe Blata, posebno kada je o klapskom pjevanju riječ ne iznenađuje da je za domaćina jedne od svojih večeri FDK Omiš izabralo Blato. Blato je u klapskom svijetu odavno prepoznato. Tako se može pohvaliti da je u Blatu osnovana prva ženska klapa u Dalmaciji (Žetalice) koja je davne 1973. godine bila jedina ženska klapa koja je nastupila na FDK Omiš. Od sedamdesetih i osamdesetih godina kada su djelovale klape Kampanel, Studenac i Žetalice, pa sve do Blajki i njihovih nasljednica klape Kanela i Kumpanji koji su ovu godinu obilježili 20 godina kontinuiranog rada klapski život u Blatu nije se ugasio. Danas se Blato može pohvaliti i sa mlađim naraštajem koji pokazuje veliki interes za klapsko pjevanje pa tako danas u Blatu djeluje jedna mlađa ženska klapa (Prinčipese) , dvije srednjoškolske (Kolajna i Koraja) i jedna klapa učenica nižih razreda osnovne škole (Manina) i muška klapa Rikordo .

Tradicija klapskog pjevanja u Blatu prepoznata je i nagrađena od festivalskog rukovodstva FDK Omiš kada je Blatu ustupilo čast da bude domaćinom Večeri novih skladbi, a zatim Večeri popularnih skladbi. Iz godine u godinu suradnja se sve više produbljuje i obogaćuje samo mjesto, ali i daje daljnu motivaciju svima onima koji se bave klapskim pjevanjem.

Blatsko ljeto

Blatsko ljeto (srpanj-kolovoz) u trajanju od Gospe od Karmena (16. srpnja) do Vele Gospe ( 15. kolovoza) je tradicionalna ljetna kulturna manifestacija koja Blaćanima i svim njihovim gostima nudi raznolik i bogat kulturni i zabavni program.

U okviru programa organiziraju se koncerti ozbiljne i zabavne glazbe, raznolik dramski program sa naglaskom na sadržaj za najmlađe, večeri folklora, ljetni maskenbal, promocije knjiga i nosača zvukova, izložbe, zabavne večeri po blatskim uvalama, projekcije i promocije filmova, klapske večeri i sl.

(Festival klapa Dubrovačko – neretvanske županije)

            Nastavljajući iz godine u godine njegovati tradiciju klapskog pjevanja u Blatu i ove godine se u specifičnom i autentičnom prostoru blatske Plokate održao 36. festival klapa Dubrovačko – neretvanske županije. Od svojih skromnih početaka kada je okupljao klape koje su djelovale na području otoka Korčule Festival je izrastao u prepoznatljivu i priznatu manifestaciju od velikog značaja za promociju klapskog pjevanja kako na samom otoku Korčuli tako i u županiji. Iako je klapsko pjevanje u samim svojim počecima bilo rezervirano za muške pjevače početkom 21. stoljeća ženske klape dobivaju sve veću medijsku pažnju, i njihova popularnost raste i kod izvođača i kod publike. Shodno tome, bitno je naglasiti da je prva ženska klapa u Dalmaciji osnovana u Blatu. Ženska klapa Žetalice utrla je put za sve ženske klape koje su nastale nakon nje i u mnogočemu pridonila afirmaciji ženskog klapskog pjevanja kada je to bio izričito muški svijet.

Na festivalu dalmatinskih klapa Omiš održanom 1973. godine bili su jedina ženska klapa koja je nastupala i time ušli u povijest ženskog klapskog pjevanja. Uz muške klape Kampanel i Studenac koje su u tom periodu djelovale u Blatu održavanje jednog ovakvog festivala bio je logični slijed. Od klape Kampanel i Žetalice, preko Blajki i Kumpanji Festival je bio konstanta klapskog izričaja u Blatu. Na samom Festivalu klapa Dubrovačko – neretvanske županije tokom vremena prošle su sve klape naše županije koje su se u jednom natjecale, a kroz zajednička druženja i razmjenu iskustava ukazivali na osnovu klapskog pjevanja, druženje. Jer sama riječ klapa označava družbu, družinu, skupinu ili kliku vezane izrazito čvrstim vezama.

Kroz dugi niz godina Festival klapa je bio konstanta na kojem se svake godine prikazivao i prezentirao cjelogodišnji rad. Zbog samog postojanja festivala i danas u Blatu postoji veći broj klapa. Ženska klapa Kanela koja je nasljedila dugogodišnju tradiciju klape Blajke čiji je veći broj članica bio u klapi Žetalice, klapa Kumpanji, jedna od najpoznatijih muških klapa u Hrvatskoj ovu godinu je nastupom na festivalu obilježila dvadeset godina kontinuiranog rada.

S obzirom na bogatu tradiciju i brigu koja se posvećuje klapskom pjevanju u Blatu ne iznenađuje da se i u naraštaju najmlađih javlja želja za afirmacijom kroz takvu vrst izričaja pa Blato danas sa ponosom može reći da ima jednu mladu žensku klapu Prinčipese, dvije ženske serdnjoškolske klape Kolajna i Koraja i najmlađu klapa Manina koja djeluje pri OŠ Blato te mušku klapu Rikordo.

Bogati kulturni život Blata koji se velikim djelom manifestira kroz klapsko pjevanje nastao je na temeljima Festivala klapa Dubrovačko – neretvanske županije koji je dugi niz godina bio konstanta i čuvao klapsko pjevanje od zaborava. Imajući na umu da je i Ministarstvo kulture RH prepoznalo vrijednost upisom u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnog promoviranja i da je UNESCO klapsko pjevanje upisao na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Blato se može smatrati prebogatim i osjećati zahvalnost koji su se još od davnih sedamdesetih godian trudili prezentirati i održavati ono što danas cijeli svijet cijeni.

Danas su klape dio pokreta popularne glazbe,ali bez obzira na to navedeni festival nastoji sačuvati tradicionalnu izvedbu i u tome leži njegov najveći značaj. Ustanovljenjem Nagrade Dinko Fio za najbolju izvedbu izvorne skladbe po ocjeni stručnog ocjenjivačkog žirija Festival je u raznim previranjima u klapskom izričaju dobio novu dimenziju.

Božićno – novogodišnji program

Prosinac je već tradicionalno rezerviran za Božićno – novogodišnji program u čijoj realizaciji sudjeluju mnogobrojne udruge, ustanove i društva koja djeluju na području Općine Blato i realiziraju niz koncerata, predstava i događanja ( Večeri blatske riči, koncerti Glazbene škole Blato i dječjeg zbora, H.G.U. sv. Vincenca, Narodne glazbe Blato, dječje predstave, izložbe, plesne večeri, sportska događanja, božićni sajam,...)