Barbarice varu vari, u lončiću devet stvari!

3bc7aa7f337d2b6d218588b9fca9e94f L

Barbarice varu vari, u lončiću devet stvari!
Božićni sajam, 4. prosinca 2021., 10:00 - 13:00
Gradski park Blato

U Blatu se u ovo predbožićno vrijeme planiraju različita događanja. Za ovu priliku izdvajamo jedan novi koncept koji programski potpisuju Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi, a planiran je za 4. prosinca 2021. Pod nazivom „Barbarice varu vari, u lončiću devet stvari!” održava se Božićni sajam na kojem tradicionalno izlažu razne udruge, ustanove, vinarije i sl. S obzirom da se održavanje programa poklapa sa danom svete Barbare organizatori programa su spojili dosadašnji sajam i poznatu uzrečicu u Dalmaciji u gastro priču za koju se nadaju da će biti uspješna i u tom obliku zaživjeti u budućnosti.
Nakon uspješno održane gastro manifestacije Dani lumblije u Blatu koja je održana u Gradskom parku Blatu, događanje se ponovno planira u prekrasnom okruženju parka gdje će mnogobrojne rukotvorine, domaće proizvode, ali i umjetnička djela izložiti osamnaest izlagača sa područja naše općine. Osim izlagača planiran je nastup Udruge blatskih mažoretkinja i muzika uživo kako bi dobro raspoloženje potrajalo što duže.

Svi posjetitelji imati će priliku razgledati i kupiti radove i proizvode izlagača, ali i „marendati” varu prema tradicionalnoj recepturi koja podrazumijeva svih devet stvari u lončiću i to: bob, biža, bobica, pošanj, leća, sveta Jelena, slanutak, sikirica i grah sve dobro začinjeno sa maslinovim uljem (nazivi su navedeni prema knjizi „Blatska trpeza” Rade Kaštropila). Od svih devet većinu i danas koristimo, uz izuzetak sikirice koja je skoro potpuno nestala iz upotrebe. Znalo se našaliti da je bitno da je na svetu Barbaru u loncu najmanje pet stvari „radi kvoruma” jer „bolje da propade selo nego običaji”.

Svi ste pozvani da nam se pridružite u subotu, 4. prosinca u Blatu od 10:00 – 13:00 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato

Barbarice 12 2021 0001

na vrh članka