U Blatu se i ovu godinu, 29. listopada, održala tradicionalna manifestacija Dani lumblije – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato, Turističke zajednice općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi čije je centralno događanje bilo u Gradskom parku Blato gdje su sudjelovali mnogobrojni izlagači, registrirani proizvođači ovog tradicionalnog kolača i udruge i ustanove sa područja Općine Blato i otoka Korčule.
Program su otvorili polaznici Dječjeg vrtića Blato koji su recitirali pjesmu „Pjer i Frana” autorice Mare Sardleić kojoj je legenda koja se veže uz Lumbliju poslužila kao inspiracija. U programu koji je uslijedio nakon službenog otvaranja manifestacije svi domaći i strani posjetitelji mogli su uz glazbu uživati u degustaciji tradicionalne otočke hrane i vina, ali i u proizvodima izlagača koji su ujedno i registrirani proizvođači Lumblije na području općine Blato i to Moja Nadalina, Konoba Zlinje, OPG Protić Sanja i OPG Mirjana i Danko Mirošević.
Dan poslije, 31. listopada bio je rezerviran za program Srednje škole Blato koja je već 27. godinu na Plokati u Blatu priprema prezentaciju ovog tradicionalnog kolača. Uvod u prezentaciju su radionice izrade iste koje su se ovu godinu održavale pod mentorstvom registriranih proizvođača s našeg područja.
Lumblija kao kolač nezaborava i kolač sjećanja
U Blatu je nezamislivo obilježiti blagdan Svih Svetih bez lumblije, kolača specifičnog za ovo podneblje.
Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.
Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.
Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu.
https://blatski-fizuli.hr/blato/dani-lumblije-u-blatu-okusi-i-mirisi-zavicaja-11-2022#sigProId062c5a361c