Najavljeni 7. Dani blatske lumblije u Zagrebu

56dab2b3675237b0ba79395c67ee9ae4 L

U Zagrebu je 4. listopada, u organizaciji udruge G.E.T. predstavljen program 7. Dana blatske lumblije i održana prezentacija izrade ovog autohtonog blatskog kolača. Blatsku lumbliju i program manifestacije predstavile su direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović i ravnateljica Blatski Fižuli ustanove u kulturi Ivana Sardelić, a prezentaciju izrade ovog autohtonog blatskog kolača održala je Sanja Protić, nositeljica OPG-a iz Blata.

Blatska Lumblija je priča o tradicionalnom načinu otočkog življenja, o biljnim kulturama i utjecaju prirode kroz jedinstven proizvod koji gradi sliku o povijesnom trenutku, okružju i načinu života Blata i Korčule te uza se veže romantičnu ljubavnu priču. Legenda koja prati nastanak blatske lumblije svojevrsna je poveznica francuske i hrvatske kulture i tradicije kroz gastronomski unikat.

Zato je kao mjesto održavanja prezentacije u Zagrebu odabran francuski restoran Alegria, a među gostima je bio i Bertrand Le Tallec, savjetnik za gospodarstvo Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.
Nakon predstavljanja u Zagrebu najava 7. Dana blatske lumblije održat će se već tradicionalno i u Dubrovniku, u podružnici Hrvatske matice iseljenika gdje će se uz najavu programa predstaviti projekt 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta.

7dani Blumblije17dani Blumblije2

na vrh članka