Obilježen Dan Općine Blato i blagdan Svete Vincence mučenice u Blatu

Eefd4fe8f589e64e0e66a4f2937ae4ae L

Dan Općine Blato i blagdan Svete Vincence mučenice u Blatu se obilježava 28. travnja duhovnim i kulturnim događajima te procesijom sa moćima svetice. Pobožnost i štovanje prema svetoj Vincenci mučenici ukorijenjeno je u dušama vjernika i preneseno od naraštaja do naraštaja već dugih dvjesto dvadeset i sedam godina, sve od njenog dolaska u Blato 1795. godine.

Ovogodišnji kulturni program započeo je 9. travnja i nastavio se različitim događanjima sve do samog dana obilježavanja Općine Blato i blagdana Svete Vincence. Mnogobrojne udruge, ustanove, društva i pojedinci svojim su aktivnostima pridonijeli obogaćivanju programa i svečanoj proslavi ovog velikog dana za Općinu Blato, sve njene stanovnike, ali i sve Blaćane razasute po svijetu. Posebno svečano ozračje u Blatu bude uoči Dana Općine Blato i na sam blagdan Svete Vincence kada se u župnoj crkvi otvori sarkofag sa tijelom svetice i služi Sveta Misa te kada Općina Blato na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeli godišnja priznanja te dan nakon kada od ranog jutra započnu različiti programi, ophod glazbe oko mjesta, ophod mažoretkinja, komemorativni program te Svete Mise. Ništa drugačije nije bilo ni ovu godinu na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih Blaćana, njihovih gostiju i prijatelja.

Poslijepodnevni program tradicionalno je započeo glavnim javnim nastupom Viteškog udruženja Kumpanjija nakon čega je uslijedila procesija oko mjesta sa moćima svetice. Po povratku se održala svečana koncelebrirana Sveta Misa ispred zvonika koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru. Mnogobrojni Blaćani i prijatelji Blata uveličali su svojom nazočnošću proslavu Dana Općine Blato i blagdana nebeske zaštitnice svete Vincence.

na vrh članka