U sklopu programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije Blato” u utorak, 25.listopada 2022. održana je radionica „Samoniklo jestivo bilje otoka Korčule” sa Sani Sardelić. Radionica se sastojala od prepoznavanja i pripremanja različitih jela od samoniklog jestivog bilja ili kako ga u Blatu zovu – gruda. Cilj radionice je bio unaprijediti postojeća znanja i vještine polaznika, ali i stare vještine i običaje približiti svakodnevici.
Samoniklo jestivo bilje je našim precima osiguralo siguran izvor prehrane u nesigurnim vremenima i konstanta je u prehrani otočana. U današnje vrijeme kada se sve češće vraćamo korijenima, kada je mediteranska prehrana u fokusu i kada se o hrani i prehrani sve više priča radionica sa Sani je svim polaznicima radionice pokazala jedan novi pristup pripremi hrane s tradicionalnim i lako dostupnim namirnicama.
https://blatski-fizuli.hr/blato/odrzana-radionica-samoniklo-jestivo-bilje#sigProIdb06f5b8cca