Predstavljanje knjige "Slatka Korčula" autorice Franice Tasovac

58b053c805beeea9e04dde1724076741 L

U sklopu programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” u srijedu, 26. listopada 2022. u Konobi Zlinje u Blatu održano je predstavljanje knjige "Slatka Korčula - slatkarije korčulanskih nona" autorice Franice Tasovac koja je na 72 stranice opisala 31 izvorni recept starih korčulanskih kolača.

Korčulanske slastice imaju svoje priče i prigode, a ova knjiga želja je autorice da kroz kulinarstvo sačuva važan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te zabilježiti sjećanja na slatke delicije stare Korčule.

Nakon predstavljanja svi posjetitelji imali su priliku degustirati slastice prema izboru autorice iz istoimene knjige.

Program su otvorile Ivana Sardelić (Blatski fižuli ustanova u kulturi) i Maja Šeparović (Turistička zajednica Općine Blato) dok su samu knjigu, pored autorice Franice Tasovac, prezentirale i grafička dizajnerica Tonka Lujanac, koja potpisuje dizajn naslovnice i ilustracije, kao i autorica predgovora Claudia Tarle.

Knjiga Franice Tasovac opremljena je kvalitetnim fotografijama i prevedena na engleski jezik u dostupnom izdanju Sweet Korčula, te je tako ujedno i reprezentativan suvenir grada i otoka Korčule, dok je za nadolazeću sezonu planirano izdanje na još dodatnih 5 stranih jezika.

Autorica je kroz ovu knjigu ne samo oživjela stare recepte, nego i potaknula svojevrsni trend percepcije tradicionalne gastronomije kao neizostavni turistički proizvod kroz kvalitetnu i autentičnu turističku ponudu dostupnu tijekom cijele godine, zasnovanu na baštinskim korijenima naše tradicije.

Upravo kroz tu prizmu nastavljamo tradiciju obilježavanja Dana lumblije u Blatu i ove godine te upravo kroz autohtonu lokalnu gastronomiju stvaramo put prema turizmu doživljaja.

Domaćini manifestacije i ovom su prilikom sve nazočne pozvali da se pridruže centralnom događanju manifestacije "Dani lumblije u Blatu - Okusi i mirisi zavičaja" u subotu, 29.listopada s početkom u 9:30 sati u magičnom okruženju Gradskog parka u Blatu.

na vrh članka