Završena manifestacija MDM / Održani Blato Wine & Walk programi

144aba6c568fde2fce1a77afef2ebf5c L

Od 17.05. do 8.06. u Blatu se održavao program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi, Kulturnog centra Blato i Turističke zajednice općine Blato s partnerima na projektu Etno zbirkom Barilo i Narodnom knjižnicom Blato.

Međunarodni dan muzeja svaku godinu se obilježava 18. svibnja prema temi određenoj za tu godinu. U 2022. godini tema je bila „Moć muzeja”. U Blatu je program započeo 17.05. kada su svi zainteresirani posjetitelji mogli obići sve muzejske i izložbene objekte u mjestu uz vodstvo osoba angažiranih u stvaranju i čuvanju zbirki koje se izlažu. Na sam dan obilježavanja Kulturni centar Blato organizirao je izložbu s popratnom radionicom „Djetinjstvo u Blatu, nekad i sad” Izložba je bila posvećena najmlađima, a uz razgledavanje starih igračaka djeca su se nakratko vratila u prošlost te zaigrala neke stare i pomalo zaboravljene društvene igre, dok su korisnici Doma za starije osobe Majka Marija Petković posjetili etno kuću Barilo te svojim životnim iskustvom upotpunili zbirku i obogatili naše znanje o svim predmetima izloženima. Njihov posjet omogućio nam je istraživanje povijesnog nasljeđa kroz formu pripovijedanja koje se na razini društvene zajednice javlja kroz formu kolektivne svijesti, a na osobnoj razini kroz formu obiteljskog nasljeđa i trans generacijskog prijenosa.

Iako je doživljaj susreta sa stvarnim predmetima baštine nezamjenjiv muzeji i su otvoreni i za primjenu novih tehnologija jer ih digitalne inovacije čine pristupačnijima i privlačnijima. Iz tog razloga se u Narodnoj knjižnici Blato održala radionica „Mali mornari” u utorak 24.05.2022. djeca su na radionici naučili kombinirati različite materijale kako bi stvorili novi proizvod koji predstavlja jedan segment iz povijesti prostora u kojem žive. Tako su kombinirajući različite materijale kao papir, plastiku, 3D isprintani objekti, tkanina, flomasteri i bojica izradili brod kojeg su nazvali Marko Polo te otok Korčulu.

Današnje vrijeme muzeji i muzejski programi su ključni akteri koji u svojim lokalnim zajednicama doprinose nizu ciljeva koji uključuju podržavanje lokalnih i socijalnih ekonomija te njihovo stapanje u baštinsku priču. Iz tog razloga, a pod sloganom „Okusi i mirisi zavičaja” u sklopu obilježavanja organiziran je podprogram „Blato Wine&Walk” u periodu od 18.05.-08.06.2022. godine. Blato Wine&Walk programi održavale su se svaku srijedu i uključivale su degustaciju vina i Lumblije, tradicionalnog kolača otoka Korčule, ali i još brojne druge autohtone slastice i delicije, i sve to, uz laganu i edukativnu šetnju od jednog do drugog domaćina naših vinsko – slatkih tura.

Bogat program i zadovoljni posjetitelji obilježili su ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu te dali uvod u ljetna događanja koja se planiraju.

 

na vrh članka