100 godina tunela Blatsko polje - Bristva

19f9cefdfb07230a68581d617885a3af L

U 2011. godine Blatski fižuli – ustanova u kulturi pokrenula je inicijativu za obilježavanje 100 godina od završetka radova na tunelu Blatsko polje – Bristva, prvom takvom meliracijskom tunelu koji je probijen u Austro-Ugarskoj monarhiji. Tim povodom upućen je inicijalni prijedlog Općini Blato  sa programom obilježavanja sa kojim se Općina Blato usuglasila. Sukladno tomu upućen je putem službenih stranica Općine Blato i Radio Blata poziv svima da dostavu svoje radove u kojima bi se bavili navedenom temom. Pozivu se odazvala Matica Hrvatska ogranak Blato koja je ujedno bila i suorganizator predavanja koje se održalo 23. veljače 2012. godine.
Na navedenom predavanju izlagali su tri izlagača sa sljedećim temama :
•    Prijam Bačić: “TUNEL BLATSKO POLJE - BRISTVA”
•    Stjepan Bačić: “MELIORACIJSKI ZAHVATI NA PROSOTRU BLATSKOG POLJA I NJIHOV ODRAZ U DRUŠTVENO – GOSPODARSKOJ PREOBRAZBI BLATA”
•    Ivana Sardelić: “100 TUNELA BLATSKO POLJE – BRISTVA”

Radovi Prijama Bačića i Stjepana Bačića mogu se pronaći u monografiji autora Rade Kaštropila  Vodovod Blato, izdane 2013. godine, a treći rad Ivane Sardelić možete preuzeti u PDF-u → Pdf100 godina tunela Blatsko polje - Bristva

Radovi na samom tunelu završeni su 21. veljače 1912. godine, ali kako zbog ranije predviđenih događanja u Domu kulture, u kojem se navedeni program trebao održati, nismo bili u mogućnosti u tom terminu realizirati program, predavanja su održana 23. veljače 2012. godine.
U sklopu projekta upriličena je i prigodna  foto dokumentarna izložba u realizaciji Blatskih fižula. Svi posjetitelji imali su priliku vidjeti nacrt tunela, plan blatskog polja iz 1754. godine, biskupa Bauera na ulazu u tunel 1931. godine, uvalu Bristva  u prvoj polovici 20. stoljeća, fotografije Blata iz tog vremena,  oruđe korišteno za kopanje tunela, natječaj za izvođenje radova, fotografija inženjera koji su vodili radove i kasnije se trajno nastanili u Blatu, presliku ljetopisa blatske plovanije i novinske članke o navedenoj temi.


na vrh članka