Tajanstvena je zemlja suza 2015

8b6e33345ac8d5ffd9cf0d107a7d9e9d L

“Da je škoj ima timun, išaća bi i on” napisala je u svojoj priči Suzana Bosnić Majcenić. I tako je i bilo tih davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća.

U želji da se obilježi devedest godina od velikog vala iseljavanja iz Blata Blatski fižuli – ustanova u kulturi u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Blato i privatnom etno zbirkom Barilo organizirala je manifestaciju sa različitim događanjima i aktivnostima i sa programom sudjelovala u obilježavanju 35-e obljetnice Međunarodnog dana muzeja, manifestacije koja za cilj ima promicati muzejsku struku putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvjestiti ulogu muzeja kao institucije koja pridonosi društvu i njegovu razvoju. Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja dok prigodno osmišljeni projekti mogu trajati i više dana. Ovogodišnja zadana tema cijele manifestacije međunarodnog karaktera jest “Muzeji za održivo društvo”. Tim povodom prezentiran je prigodni program koji se većim djelom održavao u prostorima etno kuće Barilo, ali se i proširio izvan tih prostora koristeći staru povijesnu jezgru Blata sa svim povijesnim i turističkim znamenitostima kao oblik neformalnoga muzeja na otvorenom pokauzjući kako u današnjem vremenu treba razviti novi koncept doživljaja muzejskoga prostora. Uz navedenu temu obilježavanje je pratila još jedna tema “Iseljavanje, povijesni pregled i društveni aspekti”. Ova tema je izuzetno bitna za Blato, a posebnu pažnju smo joj posvetili ovu godinu kada se obilježava 90 godina od prvog velikog vala iseljavanja iz Blata. Mjesto održavanja manifestacija bila je etno kuća Barilo, mjesto koje odiše kulturno turističkom ponudom, koje valorizira povijest Blata i koje je pronašlo način da u današnjem ubrzanom tempu zaustavi prolaznika, Blaćanina ili gosta da na trenutak zastane, zagleda se oko sebe i dopusti da ga ponese šarm nekih prošlih vremena. Koristeći ovu zbirku kao vremeplov, kao podsjetnik na neka prošla vremena, htjeli smo ukazati na održivost današnjeg društva putem očuvanja svoje kulturno povijesne baštine na način da je promoviramo kao postojeću kulturno turističku ponudu mjesta.

Prijavom na Međunarodni dan muzeja 2015. sa manifestacijom “Tajanstvena je zemlja suza” htjelo se pokazati da nedostatak muzejskog prostora u Blatu nije prepreka u nastojanju da se promovira muzejska struka i uloga muzeja kao institucije koja pridonosi društvu i njegovu razvoju, a i promovira Blato kao neformalni oblik muzeja na otvorenom. Projekt je prepoznao Muzejsko dokumentacijski centar i isti je predstavljen u njihovim prostorima prije samog Međunarodnog dana muzeja, kao i Hrvatska Matica iseljenika podružnica Split i Hrvatska Matica iseljenika podružnica Dubrovnik.
Hrvatska matica iseljenika podružnica Split svoju je potporu iskazala doniranjem vrijedne povijesne građe (različitih dokmenata, fotografija, knjiga i ostalih predmeta vezanih za hrvatsko iseljeništvo s posebnim naglaskom na Dalmaciju i Blato). Navedena donacija samo je upotpunila već prikupljene predmete i stvorila temelj za daljne aktivnosti, istraživanje i prikupljanje povijesne građe. Čuvanjem svoje baštine i vrednovanjem svoje povijesti čuvamo i svoj identitet stoga nalazimo potrebnim navedene donirane i prikupljene predmete prezentirati široj javnosti kako bi prepoznala njihovu vrijednost i postala čimbenikom razvoja našega identiteta za što je neophodno poštivanje nasljeđa. Teško je danas govoriti o Blatu ili o nekoj ranijoj povijesti, a ne razmatrujući događanja u Blatu u dvadesetim godinama dvadesetog stoljeća. Jer povijest nije samo ono što se događalo na našem tlu, ona je raširena po cijelom svijetu, na svim mjestima gdje su se naši ljudi selili. Stoga smatramo potrebnim napraviti revalorizaciju niza objavljenih tema i proučavati fenomen blatskog iseljeništva kao historigrafsku temu koja traži daljnu nadogradnju i produbljivanje postojećih saznanja. PdfKulturna memorija iseljavanja otoka Korčule

PdfBarilo, povratak

Više u ovoj kategoriji: BARILO, povratak »
na vrh članka